Przepis, który mam dziś dla Was, to zbawienie dla łasuchów, idealnie sprawdza się w przypadku niezapowiedzianych gości, ale nie tylko, jest fantastycznym rozwiązaniem przy zachciankach, wtedy, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie mamy zbyt wiele czasu na pieczenie.
Jabłka pod kruszonką brzmią pysznie – prawda?
I taki właśnie tytuł ma książka Anny Starmach, z której pochodzi ten przepis, ” PYSZNE 25″, którą swoją drogą uwielbiam i bardzo często z niej korzystam 😉
Proste przepisy, na których wykonanie potrzebujemy nie więcej jak 25 minut.
Czego chcieć więcej 😉
Co potrzebujemy:
1 kg jabłek
100 g masła
140 g mąki pszennej ( ja używam bezglutenowej)
90 g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Aby przygotować kruszonkę – zimne masło pokroić w kostkę. Wymieszać z mąką i cukrem, tak aby uzyskać konsystencję grubego piasku. Schować na chwilę do lodówki.
Jabłka obrać, wydrążyć. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z cynamonem.
Owoce ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w kilku mniejszych foremkach. Wierzch posypać kruszonką.
Zapiekać w nagrzanym do 200° C piekarniku przez 15 minut, aż wierzch zacznie się rumienić.
23 Komentarze
Ewa
25 lutego 2015 at 17:34Super, dokładnie czegoś takiego mi dziś trzeba 😀
dzięki!
Robiewdomu.blogspot.com
mama84
25 lutego 2015 at 18:22Hmmm….aż mi ślinka pociekła;)
Filipek 70
25 lutego 2015 at 18:51prościzna …muszę zrobić na niedzielę do kawki … a jak z dużej formy??? …da się wyjąć jakoś po ludzku ???? bo kiedyś robiłam coś podobnego i doszłam do wniosku ,że lepiej właśnie podawać w mniejszych foremkach do pieczenia :))))dzięki Marta …:))) )buźka 🙂
karmelowa
25 lutego 2015 at 18:52Ja robię takie jabłka ale z kruchym spodem ,czyli kruche ciasto jabłkowe :)) Uwielbiam!
Elle
25 lutego 2015 at 18:57Uwielbiam takie przepisy 🙂
Ali
25 lutego 2015 at 19:04Wygląda pysznie !!!!
An Zulka
25 lutego 2015 at 19:17Uwielbiam szarlotkę i wszelkiego jej rodzaju pochodne 🙂
Yui Yuuta
25 lutego 2015 at 19:29Kocham wypieki z jabłkami. W zasadzie jedyne ciasto jakie potrafię zrobić to szarlotka, ale zdecydowanie mi to wystarcza 🙂
Natalia K
25 lutego 2015 at 19:45Faktycznie bardzo proste i szybkie… a co przede wszystkim najważniejsze pyszne:) Muszę zrobić:)
uściski kochana:)
MLS.blog
25 lutego 2015 at 20:53Prostszego z jabłkami to chyba już nic, ale jak będzie sezon to wypróbuj koniecznie śliwki pod kruszonką, też pyszne 🙂 Buziaki!
Agafia
25 lutego 2015 at 22:12Uwielbiam ten deser 🙂
Alicja
25 lutego 2015 at 22:43Pysznie wygląda i już czuję ten smak :-). Pozdrawiam.
Panna Kropka
26 lutego 2015 at 06:34Pysznie wygląda- chętnie bym zjadła 😉
Avrea
26 lutego 2015 at 07:47uwielbiam ten deser
Beti House
26 lutego 2015 at 08:16O rany!! Ja też chcęęęęę!! :)))))
burana25
26 lutego 2015 at 08:56Moja babcia robiła zawsze ciasto z kruszonką. To mój smak dzieciństwa, który nigdy sie nie powtórzył, z racji tego, ze babcia odeszła, a przepisu nie zostawiła… Tak patrzę na tę kruszonke i wizualnie całkiem przypomina tę babciną… Oj, chyba mnie skusiłaś do pieczenia 🙂
Gadka-szmatka i koralik
26 lutego 2015 at 09:42Robisz fantastyczne zdjęcia, ahh 🙂
Ada R
26 lutego 2015 at 10:39mniam mniam mniam!!
SeeHome .made with passion
26 lutego 2015 at 20:37Lubię szybkie i proste przepisy, a jeśli jeszcze jest smacznie to już jest super.
Agnieszka Numero Uno
26 lutego 2015 at 22:28jejjku, a ja nie jem teraz słodyczy, a Ty drażnisz takimi wpisami 🙂 pewnie bosko pachnie!
To nie to samo co jabłuszko, albo coś …………..:)
A.
Ola_ Szydłostycznie
27 lutego 2015 at 17:13Hmmm…. Dla jutrzejszych gości będzie idealne 🙂 I w sumie prawie same jabłka – samo zdrowie 🙂
CEGmaRUTka
27 lutego 2015 at 18:46Właśnie wpisałam sobie przepis do mojego zeszytu. Uwielbiam takie proste, pyszne rozwiązania. Że też zjadłam dziś wszystkie jabłka heh, bo już bym buszowała w kuchni:)
Daga
25 kwietnia 2020 at 17:12Przepyszny deser, zjedzony w ciągu pół godzinki przez 4 osoby. Polecam!