Kuchnia

JABŁKA POD KRUSZONKĄ – COŚ PYSZNEGO, COŚ PROSTEGO :)

Przepis, który mam dziś dla Was, to zbawienie dla łasuchów,  idealnie sprawdza się w przypadku niezapowiedzianych gości, ale nie tylko, jest fantastycznym rozwiązaniem przy zachciankach, wtedy,  kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie mamy zbyt wiele czasu na pieczenie.

Jabłka pod kruszonką brzmią pysznie – prawda?
I taki właśnie tytuł ma książka Anny Starmach, z której pochodzi ten przepis, ” PYSZNE 25″, którą swoją drogą uwielbiam i bardzo często z niej korzystam 😉

Proste przepisy, na których wykonanie potrzebujemy nie więcej jak 25 minut.
Czego chcieć więcej 😉

Co potrzebujemy:

1 kg jabłek
100 g masła
140 g mąki pszennej ( ja używam bezglutenowej)
90 g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:
 
Aby przygotować kruszonkę – zimne masło pokroić w kostkę. Wymieszać z mąką i cukrem, tak aby uzyskać konsystencję grubego piasku. Schować na chwilę do lodówki.
Jabłka obrać, wydrążyć. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z cynamonem.
Owoce ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w kilku mniejszych foremkach. Wierzch posypać kruszonką.
Zapiekać w nagrzanym do 200° C piekarniku przez 15 minut, aż wierzch zacznie się rumienić.


SMACZNEGO! 🙂
Ciekawa jestem czy znacie jakieś inne równie łatwe przepisy z udziałem jabłek???
Udanego czwartku!
M.

Mogą Ci się spodobać

22 Komentarze

  • Odpowiedz
    Ewa
    25 lutego 2015 at 17:34

    Super, dokładnie czegoś takiego mi dziś trzeba 😀
    dzięki!

    Robiewdomu.blogspot.com

  • Odpowiedz
    mama84
    25 lutego 2015 at 18:22

    Hmmm….aż mi ślinka pociekła;)

  • Odpowiedz
    Filipek 70
    25 lutego 2015 at 18:51

    prościzna …muszę zrobić na niedzielę do kawki … a jak z dużej formy??? …da się wyjąć jakoś po ludzku ???? bo kiedyś robiłam coś podobnego i doszłam do wniosku ,że lepiej właśnie podawać w mniejszych foremkach do pieczenia :))))dzięki Marta …:))) )buźka 🙂

  • Odpowiedz
    karmelowa
    25 lutego 2015 at 18:52

    Ja robię takie jabłka ale z kruchym spodem ,czyli kruche ciasto jabłkowe :)) Uwielbiam!

  • Odpowiedz
    Elle
    25 lutego 2015 at 18:57

    Uwielbiam takie przepisy 🙂

  • Odpowiedz
    Ali
    25 lutego 2015 at 19:04

    Wygląda pysznie !!!!

  • Odpowiedz
    An Zulka
    25 lutego 2015 at 19:17

    Uwielbiam szarlotkę i wszelkiego jej rodzaju pochodne 🙂

  • Odpowiedz
    Yui Yuuta
    25 lutego 2015 at 19:29

    Kocham wypieki z jabłkami. W zasadzie jedyne ciasto jakie potrafię zrobić to szarlotka, ale zdecydowanie mi to wystarcza 🙂

  • Odpowiedz
    Natalia K
    25 lutego 2015 at 19:45

    Faktycznie bardzo proste i szybkie… a co przede wszystkim najważniejsze pyszne:) Muszę zrobić:)
    uściski kochana:)

  • Odpowiedz
    MLS.blog
    25 lutego 2015 at 20:53

    Prostszego z jabłkami to chyba już nic, ale jak będzie sezon to wypróbuj koniecznie śliwki pod kruszonką, też pyszne 🙂 Buziaki!

  • Odpowiedz
    Agafia
    25 lutego 2015 at 22:12

    Uwielbiam ten deser 🙂

  • Odpowiedz
    Alicja
    25 lutego 2015 at 22:43

    Pysznie wygląda i już czuję ten smak :-). Pozdrawiam.

  • Odpowiedz
    Panna Kropka
    26 lutego 2015 at 06:34

    Pysznie wygląda- chętnie bym zjadła 😉

  • Odpowiedz
    Avrea
    26 lutego 2015 at 07:47

    uwielbiam ten deser

  • Odpowiedz
    Beti House
    26 lutego 2015 at 08:16

    O rany!! Ja też chcęęęęę!! :)))))

  • Odpowiedz
    burana25
    26 lutego 2015 at 08:56

    Moja babcia robiła zawsze ciasto z kruszonką. To mój smak dzieciństwa, który nigdy sie nie powtórzył, z racji tego, ze babcia odeszła, a przepisu nie zostawiła… Tak patrzę na tę kruszonke i wizualnie całkiem przypomina tę babciną… Oj, chyba mnie skusiłaś do pieczenia 🙂

  • Odpowiedz
    Gadka-szmatka i koralik
    26 lutego 2015 at 09:42

    Robisz fantastyczne zdjęcia, ahh 🙂

  • Odpowiedz
    Ada R
    26 lutego 2015 at 10:39

    mniam mniam mniam!!

  • Odpowiedz
    SeeHome .made with passion
    26 lutego 2015 at 20:37

    Lubię szybkie i proste przepisy, a jeśli jeszcze jest smacznie to już jest super.

  • Odpowiedz
    Agnieszka Numero Uno
    26 lutego 2015 at 22:28

    jejjku, a ja nie jem teraz słodyczy, a Ty drażnisz takimi wpisami 🙂 pewnie bosko pachnie!
    To nie to samo co jabłuszko, albo coś …………..:)

    A.

  • Odpowiedz
    Ola_ Szydłostycznie
    27 lutego 2015 at 17:13

    Hmmm…. Dla jutrzejszych gości będzie idealne 🙂 I w sumie prawie same jabłka – samo zdrowie 🙂

  • Odpowiedz
    CEGmaRUTka
    27 lutego 2015 at 18:46

    Właśnie wpisałam sobie przepis do mojego zeszytu. Uwielbiam takie proste, pyszne rozwiązania. Że też zjadłam dziś wszystkie jabłka heh, bo już bym buszowała w kuchni:)

  • Napisz komentarz