Kuchnia Lifestyle Polecane

„Śniadanka z czterech stron świata” – Vanessa Lewis

Processed with VSCO with a4 preset

Nie od dziś wiadomo, że śniadanie, to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który stanowi zastrzyk solidnej energii, aby nasz dzień zaczął się aktywnie i w dobrym humorze.
U mnie śniadanie, to rzecz święta, zawsze tak było, mogę wyjść z domu bez makijażu, ale śniadania nie odpuszczę.
Tak samo jak nie wypuszczę chłopców do szkoły i przedszkola bez porannego posiłku. Muszę mieć pewność, że z pełnymi brzuszkami ruszają na podbój dnia 😉

Na początku czerwca swoją premierę miała książka Vanessy Lewis  „Śniadanka z czterech stron świata”, niezwykła książka kulinarna, w której autorka prezentuje przepisy na śniadanka (choć część z tych potraw z powodzeniem zaserwowałabym w formie obiadu) z 33 zakątków świata.
Ta kulinarna podróż dookoła świata w wersji papierowej jest zbiorem przepisów na rozmaite śniadania mięsne, wegetariańskie, bezglutenowe, słodkie, wytrawne, oczywiście nie tylko dla dzieci, ja sama chętnie bym ich posmakowała.
Do wyboru do koloru 😉

Państwa ułożone są alfabetycznie, zaczynając od Anglii, kończąc na Włoszech, pod każdym z nich znajdziemy krótki opis w postaci ciekawostki kulinarnej oraz po dwa przepisy, które są charakterystyczne dla danego państwa.
Znajdziemy tu m.in. tradycyjne English breakfast, kanadyjskie bułeczki cynamonowe, japońską grillowaną rybę i zupę miso, jamajski chlebek kokosowy i koktajl tropikalny, francuskie miniaturowe croissanty, duńskie ymerdys, malezyjskie curry z ciecierzycy, szkockie bułeczki tattie i wiele innych.
Przepisy reprezentujące nasz kraj (prosty chleb pszenny z pastą jajeczną i kluski leniwe z bułką tartą i cynamonem, zupa pomidorowa z lanymi kluskami) są dziełem mojego ulubionego magazynu kulturalno-kulinarnego „Kukbuk”.

Z pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie 😉

Jeśli chodzi o samo wydanie, mnie osobiście zachwyca!
Już sama okładka skradła moje serce, a i wnętrze ma wspaniałe.
Fotografie wyjątkowe, delikatne, klimatyczne, bardzo w moim guście.
Ta książka, oprócz tego, że jest skarbnicą kulinarnych inspiracji, to jest również prawdziwą ucztą dla oka.
Jeśli tak jak ja macie słabość do pięknie wydanych książek kulinarnych, jesteście otwarci na nowe smaki i lubicie eksperymentować w kuchni, to ta pozycja zdecydowanie jest dla Was 😉

Zajrzyjmy może do jej wnętrza 😉

Processed with VSCO with a4 preset

Processed with VSCO with a4 preset

Processed with VSCO with a4 preset

Processed with VSCO with a4 preset

Processed with VSCO with a4 preset

Processed with VSCO with a4 preset

Processed with VSCO with a4 preset

Processed with VSCO with a4 preset

Processed with VSCO with a4 preset

Processed with VSCO with a4 preset

Processed with VSCO with a4 preset

Wydawca: Znak Emotikon

Mogą Ci się spodobać

2 Komentarze

  • Odpowiedz
    racing driver program
    8 lipca 2019 at 22:59

    Super wpis. Oby tak dalej i czekam na więcej 🙂

  • Odpowiedz
    Modesto
    16 września 2019 at 23:01

    hmm… książka w sam raz dla mnie, bo już mi brakuje pomysłów na śniadanie dla małego szkraba 😉
    ale… jeśli śniadaniowy reprezentant Polski to „kluski leniwe z bułką tartą” to ktoś tu coś pomieszał 😉

  • Napisz komentarz