To jedyny przepis na ciasto drożdżowe, który stosuje.
Jest prosty, ciasto zawsze wychodzi, wspaniale pachnie i smakuje nam bardzo.
Można go dowolnie modyfikować wykorzystując różne nadzienie, tu wersja
z truskawkami, ale często też daję jabłka czy np. w sezonie – śliwki i rabarbar.
Z chrupiącą kruszonką i słodkim lukrem – najlepsze! 🙂
CIASTO:
10 dag świeżych drożdży
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka oliwy
4 roztrzepane jajka
3/4 szklanki mleka
4,5 szklanki mąki
KRUSZONKA:
5 łyżek mąki
3/4 szklanki cukru
ok. pół kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
(wszystko razem wymieszać).
POSYPKA: cukier puder lub
LUKIER:
2 białka
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
(Białka ubić na sztywno, dodać cukier i mąkę, wymieszać).
WYKONANIE – CIASTO:
Wszystkie składniki po kolei (tak, jak wyżej są wymienione) wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny (ja wkładam ją pod kołdrę;)).
Po upływie 2 godz. całość mieszamy.
Po uzyskaniu gładkiego ciasta – wykładamy je na blachę wyłożoną papierem
do pieczenia.
Na ciasto układamy truskawki.
Na koniec sypiemy kruszonką i wkładamy do zimnego piekarnika.
Piec ok. 45 minut w 180 st. (w trakcie sprawdzamy patyczkiem ciasto i czy kruszonka się nie przypala).
Jak ciasto wystygnie sypiemy cukrem pudrem lub wylewamy lukier.
Smacznego 😉
9 Komentarze
Nefertari
8 lipca 2016 at 07:30Po prostu… MNIAM!
A ja dziś eksperymentuję z tortem z herbaty matcha, kremem z białej czekolady z dodatkiem malin. Niby proste, ale w sumie trochę kosmiczne i nie wiem, jak wyjdzie… Trzymaj kciuki, by te wykorzystane 5 jajek i 4 tabliczki czekolady nie poszły na marne 😛
A jeśli, najwyżej postąpię wg Twoich powyższych wytycznych – a wyjdą pyszności ;D
Uściski dla Ciebie! :*
Marcelina Sistersabout
8 lipca 2016 at 11:05Mniam!! wygląda bajecznie, pysznie, ach!:-))
So Very Me and Home
8 lipca 2016 at 11:51Lubię takie, robię i z apetytem zjadam. Wygląda pysznie. Poza tym śliczna filiżanka.
karmelowa
8 lipca 2016 at 16:16O raju!!! A za mną chodzi właśnie takie ciacho drożdżowe z owocami i kruszonką…A ze mnie taka marna kucharka 🙁
Natalia K
8 lipca 2016 at 17:11Ale mi narobiłaś apetytu!!! Wygląda przepysznie!
cudownego weekendu:)
Baloska
10 lipca 2016 at 08:08Mniam, mniam ale nam smaka zrobiłaś tym ciastem:)
Uwielbiam ciasta z owocami.
Pozdrawiam wakacyjnie i niedzielnie:)
betsy
11 lipca 2016 at 07:00A ja zrobiłam to ciasto wczoraj. Z papierówkami z działki, w każdej był do wycięcia robaczek ;-)Ciasto wyszło super, trochę pobluźniłam przy wyrabianiu ale efekt wynagrodził te zmagania. Dzięki za przepis i pozdrawiam.
opakowania jednorazowe
11 lipca 2016 at 12:43Ja powiem.. Po prostu MAGIA 🙂
Agnieszka Szpilki w Szafie
14 lipca 2016 at 09:45też takie uwielbiam ! szcególnie w wekend 🙂
A.