Kuchnia

KURCZAK W PORACH

Uwielbiam to danie!
Po pierwsze dlatego, że jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu.
Po drugie jest przepyszne.
Robię je dość często, nie tylko na obiad, ale też na spotkania ze znajomymi, sprawdzi się w zasadzie zawsze.
Do tego pieczone ziemniaki z rozmarynem bądź frytki i sałatka (mix-sałat, pomidorki koktajlowe, ser mozzarella, zielone oliwki + zalewa z oliwy z oliwek, miodu i musztardy z gorczycą!) – palce lizać ;D
Dla chętnych zamieszczam przepis 😉
Pierś z kurczaka zapiekana w porach.
Co potrzebujemy:
– 2x podwójna pierś z kurczaka 
– 2-3 większe pory
– ok. 12 plasterków żółtego sera
– gotowa przyprawa do kurczaka, curry, sól, pieprz
– majonez (u mnie tylko i wyłącznie Winiary).
Wykonanie:
Pierś z kurczaka podzielić na kilka części (ja przekroiłam je jeszcze wzdłuż, 
przez środek, żeby były cieniutkie) i rozbić delikatnie tłuczkiem. Następnie mięso przyprawić i odstawić na ok. 30 min. do lodówki (nie jest to warunek konieczny, można od razu przystąpić do dalszych czynności, ja odstawiam, aby intensywniej przeszło przyprawami).
Blachę wyłożyć papierem i ułożyć na nim pokrojony w talarki por.
Na porze układamy przyprawione wcześniej mięso, następnie kładziemy kolejną warstwę pora, jeśli nam został – tu w formie porozrzucanych paseczków- jak na zdjęciu poniżej.
Na koniec układamy plasterki żółtego sera i smarujemy je majonezem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35-40 min. w ok.180 stopniach, doglądając czy ser za bardzo się nie przypieka (wtedy zmniejszamy temp. do 150-160 stopni).
Smacznego 😉

M.

Mogą Ci się spodobać

13 Komentarze

  • Odpowiedz
    Magdalena B
    10 lutego 2016 at 18:27

    czuję się skuszona:)

  • Odpowiedz
    Natalia K
    10 lutego 2016 at 19:01

    mmmm, aż zrobiłam się głodna.
    pozdrawiam

  • Odpowiedz
    oh-my-home
    10 lutego 2016 at 19:01

    Zwabiona zapachem przeszłam z instagrama. Robię!

  • Odpowiedz
    Pani Komoda
    10 lutego 2016 at 20:03

    O rany! Ale to pysznie wyglada 🙂

  • Odpowiedz
    Alicja
    10 lutego 2016 at 21:44

    Bardzo smakowite :-). Pozdrawiam.

  • Odpowiedz
    Marilyn M
    10 lutego 2016 at 21:48

    Wygląda apetycznie 🙂

  • Odpowiedz
    Gosia Skrajna
    11 lutego 2016 at 08:39

    Na pewno skorzystam. Uwielbiam por. dzięki za przepis.pzdr

  • Odpowiedz
    Adriana Szweda
    11 lutego 2016 at 09:46

    Nie można się tak znęcać, zaznaczam że siedzę głodna w pracy 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 lutego 2016 at 11:41

    Zrobiłam…przepyszne…<3

  • Odpowiedz
    Katarzyna Z (Zielony Myszak)
    15 lutego 2016 at 17:54

    Już mam kolejny pomysł na obiad 🙂 Pozdrawiam serdecznie

  • Odpowiedz
    Laura
    15 lutego 2016 at 18:34

    Wygląda smakowicie, dziękuje za pomysł na jutrzejszy obiad! 🙂

  • Odpowiedz
    Angelika Bodnar
    16 lutego 2016 at 20:52

    Wygląda przepysznie! Również często robię kurczaka z porem ale w postaci roladek ☺ tego też muszę spróbować 😉

  • Odpowiedz
    Paulina
    21 lutego 2016 at 21:21

    Witaj:) ostatnio tu bywam u Ciebie,poczytuje a wczoraj przygotowalam na impreze Twoje danie. Jest genialne, pyszne i szybkie! Bardzo ci dziekuje za ten przepis!pozdrawiam i zapraszam w moje skromne progi.

  • Skomentuj Paulina Anuluj