Lubicie gotować?
Ja niekoniecznie, tzn. lubię wtedy kiedy mam ochotę, kiedy pojawi się w mojej głowie jakiś ciekawy pomysł albo dostanę do wypróbowania nowy przepis, a takie codzienne stanie przy garach jakoś mnie nie kręci.
Za to jeść (podobnie jak spać ;D) KOCHAM!
Ale przyznam szczerze, że moje dzisiejsze propozycje książek kulinarnych tak mnie zaciekawiły, że chętnie wypróbowałabym większość przepisów w nich zawartych…
Uczta dla podniebienia – gwarantowana!
Osobiste typy mylittlehomemypassion – 6 książek kulinarnych:
1. White Plate. Słodkie – znajdziemy tutaj 60 przepisów na słodkie rarytasy – tarty, babki, mazurki, bezy, muffinki i wiele innych.
„Receptury przywiezione przez autorkę z bliskich i dalekich
kulinarnych podróży przeplatają się tu ze smakami dzieciństwa spędzanego
na Podlasiu, a cukiernicze odkrycia sąsiadują z autorskimi wersjami
nieprzemijającej deserowej klasyki”.
2. Jadłonomia – pierwsza książka kucharska Marty Dymek twórczyni „Jadłonomii” – najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni roślinnej.
Znajdziemy tutaj ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i
kolacje z bulw, korzeni i liści.
Ciasto czekoladowe z buraka? Chipsy z garści kapusty? Niebanalne rozwiązania, jestem ich ogromnie ciekawa!
3. Make cooking easier – przepisy na cztery pory roku to autorska książka Zosi Cudny,
założycielki jednego z najbardziej popularnych blogów kulinarnych w
Polsce.
fantastycznych zdjęć, ciekawość mnie zżera! 🙂
4. Zamień chemię na jedzenie – o! to coś ekstra w dzisiejszych przesiąkniętych chemią czasach!
Jest to książka, która nie zawiera chemii ani polepszaczy smaku.
Autorka – Julita Bator weryfikuje dane od producentów, ponieważ
dzieci autorki wykazują silną alergię na „polepszacze” i konserwanty od czterech
lat próbuje, nie wydając dużych sum na kupowanie wyłącznie ekologicznych
produktów, żyć bez „chemii”.
Czy się da? Ta pozycja na pewno udzieli nam szczegółowej odpowiedzi.
5. O jabłkach. Elizy Mórawskiej – mamy tutaj 40 przepisów na dania z wykorzystaniem jabłek, od
śniadań, przez obiady, na deserach kończąc. Jest też opowieścią o najbardziej polskim
ze wszystkich owoców, przeplataną wspomnieniami z mojego dzieciństwa.
Dla nas ogromnych fanów jabłek – książka wprost wymarzona!
6. Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy – jeśli jeszcze nie porzuciłaś jedzenia bez chemii, najlepsze przed Tobą!
Kontynuacja pozycji spod pkt. 4.
Jak
w kilka minut przygotować pasztet z ciecierzycy lub koktajl z jarmużu?
Jak upiec z dziećmi zdrowe pierniczki na choinkę?
Jak przygotować baton
energetyczny dla biegaczy?
Wszystko znajdziemy w tej książce.
Pozostaje jedynie wybrać się do księgarni 😉
10 Komentarze
CONCHITA
30 kwietnia 2015 at 08:48Mam 3 pozycję. Piękne zdjęcia 🙂
Ewa z Addicted to crafts
30 kwietnia 2015 at 09:43Polecam szczególnie "Jadłonomię", jest świetna do oglądania, czytania i gotowania 🙂
Anita Adamczyk
30 kwietnia 2015 at 10:25ja bym chętnie przygarnęła "Jadłonomię"…
Natalia K
30 kwietnia 2015 at 11:30Tez chce je mieć 😉 udanego i słonecznego weekendu kochana 🙂
Ankha
30 kwietnia 2015 at 13:24Widzę, że nasze listy się pokrywają kropka w kropkę 😀
HOME
30 kwietnia 2015 at 14:19uwielbiam takie książki, też mam swoją listę must have,
Elizabeth Lawess
30 kwietnia 2015 at 18:02Przygarnęłabym, przygarnęłabym takie pozycje. Też lubię na blogu opisywać książki przydatne w kuchni i zdrowym stylu życia 😉 Uwielbiam! Dają tyle motywacji 🙂
Pastelowa Kropka
30 kwietnia 2015 at 18:54Jedynka White Plate. Słodkie kusi okładką i słodką zawartością 😉
Co do gotowania- na pytanie czy lubię gotować odpowiedziałabym zdecydowanie TAK, ale na pytanie czy kocham gotować odpowiedziałabym, OD ŚWIĘTA 😉
Ania Liszka
3 maja 2015 at 20:03Chętnie miałabym u siebie pozycję numer 3. Niekoniecznie ze względu na wielką miłość do gotowania (lubię jeśli nie muszę, a przeważnie muszę ;)),tylko przypuszczam, że zdjęcia są piękne.
Marilyn MM
8 maja 2015 at 10:52Oj przygarnęłabym i ja…wszystkie pozycje:)