Kuchnia

BABKA BANANOWA

DSC_9815

Lato w pełni! Pieczenie ciast ograniczam więc do minimum, ale piekę, nie rezygnuję, najczęściej wieczorami, kiedy można już swobodnie odetchnąć. Co zrobić z w pełni dojrzałymi bananami? Upiec babkę bananową, a w zasadzie chleb w formie babki, który robi się naprawdę szybko i smakuje nieziemsko.Jest wilgotny, aromatyczny, rozpływa się w ustach. To mój absolutny hit ostatniego czasu, polecam, zasmakuje Wam na pewno 😉

Potrzebujemy:
2 dojrzałe banany
1 jajko
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego
ok. 1 szklanki cukru
szczypta soli
1/3 kostki masła

Do rozgniecionych widelcem bananów dodać wszystkie pozostałe składniki (mąkę najlepiej przesiać przez sito) i wymieszać. Ja wykonuję to ręcznie, tzn. łyżką, mikser jest tu zbędny. Gotową masę przelać do formy wysmarowanej masłem i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 50 min. (do suchego patyczka) w 170 stopniach. Po upływie czasu wyjąć ciasto i wystudzić.

Można podawać z kremem czekoladowym lub masłem orzechowym, chociaż nie trzeba, bo sama w sobie jest pyszna 😉

Smacznego! 😉

DSC_9817 DSC_9813 DSC_9802 DSC_9787

Mogą Ci się spodobać

Brak komentarzy

Napisz komentarz